top of page

Fotograf och konstdirektör: Johan (Garten) Lundegård

Vi är inget, utan på väg mot något. Uppenbarelsen kommer i rätt ögonblick, varken förr eller senare. Vi tänker inte som andra. Vi tänker på dig och har tagit fram en upplevelse utöver det vanliga bara för din skull. Bokkonceptet består av Patriks bilder i symbios med Pers dikter. Detta är botemedlet mot duggregn, försenad lokaltrafik och fulla tvättkorgar. Vi lovar att detta är en större upplevelse än samtliga dokusåpor, veckotidningar och reklampelare som du, ofrivilligt, kommer att konsumera i år. Gör ett medvetet val. Dagen efter orden är ett minne för livet, ett skott i själen och en bok som ger mening till måndagar. Dagen efter orden är också en app.

Läs recension här.

”Den perfekta gå-bort-presenten till den som inte vill gå bort.
En självförverkligandebok till den som verkligen har förlorat sig själv.
Lite anarki till kaffebordet. En poesibok för den som inte ser.
En bilderbok för den som inte vill lyssna.
Den perfekta julklappen till den som är ovanligt vanlig.
Bibelsubstitutet för den som inte tror.
Tröstshopping för den som har allt, men ändå inget.
Andrum till den som har svårt att få luft.
Perfektion till det nästan perfekta hemmet.
Dopgåvan till den bästa på jorden.
Precis vad du letar efter utan att veta om det. …
DU VÄLJER.


En bok för alla är för ingen.
Är du någon?

Antologitajm

 

Urvalet till dessa antologi ovan har gjorts bland tiotusentals poeter från poeter.se Sveriges största poesisajt. Jag är med i samtliga 4. Read and weep. 

Svensk Poet

Svensk poet 2011 är den sjätte antologin med dikter

av kända och okända Svenska poeter utgiven sex år i rad.
Detta år med Kajsa Grytt i spetsen. Årets samling innehåller

poesi från 25 poeter varav en dikt är min.

​Bilden till höger föreställer Kajsa är en lånad pressbild.

Vill du ha smakprov på min stil så kika gärna in på

www.poeter.se/perblomqvist

Jag är världens sista poet.

​Tolvnitton Förlag och har gjort sitt urval i samarbete med poeter.se. Bidragen har valts ut anonymt och har inte anpassats till vilka som har många läsare eller kommentarer på poeter.se. Urvalskriterierna har varit genomförande av uppgift, originalitet och voltabehärskning. Mitt bidrag i boken är ett av de bättre i boken.​ Hej då Jante.

​The Concept of Interception

Ett mycket spännande metaprojekt där jag är en
av utvalda 16 poeter
som i ett masspoem skrivit varsin 100-ording, allt på det fräsiga språket Engelska. Mycket stolt att få vara med bland likasinnade talanger. Släpps på Freke Reihä nya förlag. Bror har gjort wallpaperbilden till höger.

Se gärna brors webb: www.patrikland.com

Läs mer på Facebook här!

Poesi läker

Vissa saker får inte ske, ibland sker det tragiskt nog ändå. Konstnären Henry Avignon har gjort 26 tavlor, en tavla för varje människa som dog i skolmassakern i Connecticut, USA. Varje tavla har en dikt kopplad till sig och en av dikterna är min. Denna dikt var väldigt svår att skriva. Längre fram får ni läsa den efter att familjerna fått läsa.

New Town Collection: A Gift Of Hope by artist, Henry Avignon. The New Town Collection consists of 26 photographic images, each representing a life that was lost in this recent tragedy. The Collection is being produced in a limited edition of 5. The first full edition of 26 framed prints has been purchased by Avignon’s patrons, Richard and Jennifer Sands which they are donating to the Sandy Hook Elementary School. All proceeds from the sale of the remaining editions will be contributed to the Sandy Hook Scholarship Fund. Avignon is exhibiting this body of work at AXOM Gallery to provide the Rochester Community with an opportunity to help support these healing and recovery efforts through the gift of art. Copyright/images Henry Avignon.

Sovstaden.se poesi/bildkonst för de hemlösa​

Ett vackert, viktigt och välgörande probono poesikoncept
där ​allkonstnären Håkan Eklund ritat en stad i glömska.
Varje hus har kopplats till en poet som sedan läst in sin text.

Min dikt utspelar sig på den lokala kinabuffén.

Håkan Eklund har tryckt upp 50 limiterade

konsttryck som går att köpa på sovstaden.se
Jag är också involverad i själva designen av webben.

Pengarna som trillar in skänks oavkortat till de hemlösa via stadsmissionen

90-konto. E-lyssningsboken är förevigad via Freke Reihä förlag.


 

Lyssna på mina dikter på podpoesi.nu

Mycket stolt att få var med i detta fina sammanhang.

Bakom satsningen står Bonnierförlagen tillsammans med flera av Sveriges mest tongivande poeter just nu. I Sverige utges ett 50-tal diktsamlingar varje år, men endast ett fåtal når ut till en större läsekrets. Med ambitionen att göra poesi mer lättillgängligt och folkligt lanseras sajten podpoesi.nu där du kan lyssna till poeternas egna uppläsningar när det passar dig. I kön till bussen, när du behöver en vitamininjektion eller adrenalinkick, i joggingspåret eller innan du somnar.

Mosebacke-etablissemangets talande poeter

Kulturföreningen Poeternas Estrad erbjöd åren 1985 - 2002 en fast scen för levande litteratur i Stockholm. I oktober 1985 startade Erkki Lappalainen tillsammans med Ola Thorbiörnson Poeternas Estrad i en kafélokal på Tjärhovsgatan, Kafé 44. Efter ett par år kom Charlotte Orwin med i arbetet. Estraden utvecklades nu med med fler författare och arrangemang. Scenen blev en del av Stockholms etablerade och mest spännande kulturverksamheter. Errki Lappalainen, Charlotte Orwin och Ola Thorbiörnson turnerade under ett år tillsammans som "tre estraderande poeter". Estraden började knoppa av sig och inspirera allt fler poeter, författargrupper och scener. I början av 90-talet flyttade scenverksamheten från Kafé 44 till Mosebacke Etablissement vid Mosebacke Torg. Föreställningar arrangerades sedan 1998 även på Södra Teatern i samma byggnad. Lyssna gärna på mig och andra mer erfarna poeter här: http://www.estraden.org/talandepoeter.htm

Fotomodell för en dag för Fredrik Lindströms bok

Jag har en kollega på jobbet som heter Jens Westerberg och han har som fetish att göra bokomslag, mycket fina och trevliga sådana. Han har exempelvis gjort flera av Fredrik Lindströms bokomslag. Här till vänster ser du en kille med riktigt bra hållning vid en dator, det är jag och ironi är inte min starka sida. Skoj är det dock att få fronta Sveriges mest sålda novellsamling.

Fredrik Lindström känns igen som programledare i tv där han slog  igenom stort med serier som "Värsta språket", "Svenska dialektmysterier" och "Världens modernaste land". Han är även domare i På spåret på SVT. Han har skrivit sex böcker. För mig är han dock fortfarande mest minnesvärd som busringaren i Hassan. 

 

Bored? Not anymore.

Welcome to Dice your life – the earth friendly spice your life app. This is the cure for all those grey days and a small step towards not just a happier life, but a happier planet. You can do good and enjoy yourself as long as you obey the dice. 150+ challenges await.

The Dice your life team do not take any responsibility for your actions. But we do promise you memories for life – and what other app can do that?

PS. Biohazard Gorillas är jag och min bror. Läs om mer om våra kreativa upptåg här: www.patrikland.com

Publicerad i Eremonaut​.

Eremonaut är en tvärkulturell nättidskrift som publicerar poesi, prosa, bilder, serier, essäer, artiklar, recensioner, intervjuer och översättningar. Jag har kontakt med den hungriga multitalangen Kim Larsson där och jag gillar verkligen det mysigt anarkistiska känslan som finns på denna site, det passar mina texter som handen i handsken.

Läs mina bidrag här och kommentera om du tycker de är otäckt bra eller bara otäcka.

Nu även på youtube!
 
Någon vänlig själ har lagt upp min dikt busslivet på YouTube. Riktigt kul att få vara med i samma kanal som de mer erfarna hens som ligger med i samma playlist. Lyssna genom att trycka på bilden.


Ordfestivalen i Östhammar

 

Östhammar är inte stort, men poesifestival har de (respekt).
Jag bidrog med dikten nedan som satt placerad i ett skyltfönster under festivalveckan. Jag kommer även nu i sommar ha med två nya dikter. 2013 blir ett bra år.

Här upphör allmän väg


Jag skriver till dig från ett avlägset hav. Kom inte in med din närhet och skirt böljande hår. Tystnadens handling öppnar till tårar. Vågen kryper tätt intill, ljusare, nu nästan helt färglös. Kärleken kommer att förgöra oss.

Vi behåller allt som det är och missar det vackra bruset.


Utställning på Tullinges bibliotek

Poesihjältarna på Tullinge bibliotek med Lina Berglund i spetsen har plockat ut bilder och konsttryck från både boken Dagen efter orden och Livet på 60 grader. Utställningen och böckerna kan ses hela maj i det rutiga rummet. Biohazard Gorillas är givetvis mycket smickrade och stolta. Gå och låna boken eller böckerna idag.​

Ps. I skyltfönstret till Tullinge bibliotek kommer även sovstadens konsttryck befinna sig. I receptionen kan man även köpa detta konsttryck som går oavkortat till stadsmissionen goda gärningar.​


Medverkar i en antologi - Eremonaut III

Eremonaut vill förmedla undergroundenergier och andlig punk till hjärtats öken. Namnet Eremonaut kommer från det grekiska ordet eremos, som betyder öken eller öde plats. Ett av Eremonauts syften är att kombinera internets snabbhet med bokens beständighet. Därför samlas ett urval av varje års publiceringar i en tryckt bok. Detta är den tredje Eremonaut-antologin. Jag bidrar med ett gäng grymma texter och jag uppmanar alla till att köpa denna antologi inte bara för att jag är med, det är riktigt bra texter från alla som är med.​​ 

 

  

Dikter i Presens – tidskriften för kultur och litteratur

 

I Presens nr 2 2013: LANDSBYGDEN har jag med några dikter och även bror kommer att ha med galet tuffa bilder från hans resa i Tokyo. Presens är en svenskspråkig tidskrift som uppkom bland Helsingfors universitets litteratur- och filosofistuderande. Grundad 2010. Fr.o.m. 2012 ges Presens ut av Finlands svenska litteraturföreningar rf. Chefredaktör: Heidi von Wright, heidi(at)presens.fi

 

 
Dr Knallpulver

Just beat it

och det gjorde vi

jim skriver house

per skriver poesi

= huspoesi

 

vi gör något eget

något nytt av något gammalt

kanske något blått

och ärvt också

vi går mest på känsla

men också rytm och mellanöl

 

poesi ska ju läsas upp/reciteras,

det är där magin sker.

 

fria öron

fri själ

Dr. Knallpulver utgörs av Per Blomqvist text och Jim Andersson musik. Blandningen mellan dessa två antänds och exploderar till en intim mix som har förutsättning att detonera med hög hastighet rakt in i hjärtat.

 

vi tänker så här: lyssna

eller läs mer här

​​
Dr Knallpulver​​ finns nu på spotify
​​

Skrik för trasdockan

 

 

Har bidragit med två dikter i en antologi som sålts i samband med Trasdockans Dag sedan 2009. I ”Skrik för Trasdockan 2013” har vi samlat barn, ungdomar och vuxnas poesi och skrik. Det finns även en del fakta om barn och sexuella övergrepp samt information om var den som behöver stöd och hjälp kan vända sig. ”Skrik för Trasdockan” fick SKR:s idépris 2011 och vi är väldigt glada för det!Boken är en viktig del av Trasdockan; det är ett sätt för de som vill men kanske inte vågar att göra sin röst hörd, att få ut information om olika organisationer men också att uppmärksamma hur många barn och unga som faktiskt är utsatta i dagens samhälle.

 

Köp och gör nytta.

 

​​
Dr Knallpulver i Populär Poesi

 

Kul att en dassdikt från Åland blev musiksatt och upplagd på Spotify med oväntad bra respons. Mycket tack vare Jim Andersson som snickrat ihop huspoesi-musiken. Dikten blev illustrerad av multitalangen Håkan Eklund aka Doghead. En riktigt fin poetvän som  positionerar om "den traditionella poesin" genom att hitta nya riktningar. I text, bild, ljud, webb och nya vägar. Spana in den fina bildtolkningen av Dr Knallpulvers senaste huspoesi, en låt till alla lattemorsorna på stan. Låten handlar om ilandsproblem blandat med svenska låttexter som gått snett. Klicka gärna på bilden eller här nedan för att läsa om Håkan senaste kreativa upptåg.

Memory lane - Taste of bengal

 

Sverige stelaste liveband kommer från Linköping. I början av 2000-talet så satte vi ihop ett kompisgäng som fick göra en dancehall-skiva: sånt som man gjorde då (skivor alltså). Vi gjorde en turné och spelade i Stockholm, Linköping, Göteborg och Malmö. Jag toastade. Jim Andersson gjord musiken. The rest is history. Lyssna det svänger fortfarande, Ps. Videon har inte så mycket med någonting att göra faktiskt.

bottom of page